HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.04.24. 08:15 blogout

Klímaváltozás két nappal a Föld Napja után

Számolja ki az, akinek hat anyja van, hogy 6,3 milliárd ember vajon hány watt hőt izzadt, vacogott ki magából földrajzi helyzetétől és testfelületétől függően április 22-én, a Föld Napján. A hozzávalók: egy átlag felnőtt egy óra alatt mintegy 300 watt hőt bocsát ki magából.
 
Egy másik, ezzel szorosan összefüggő kérdés, hogy az átlag felnőtt, aki ugye óránként 300 wattal járul hozzá a globális felmelegedéshez, hatvan perc alatt hány 60 wattos izzót kapcsolgat fel, melegíti a ki-tudja-hány-wattos mikrójában a reggelit, ebédet, vacsorát, ezen kívül pedig még mos és takarít is. És akkor még egy percet sem dolgozott.
 
A középkori pestisjárványok végére a Földön óránként mintegy 6000 megawattal kevesebb hő képződött egy jó ideig, egész egyszerűen azért, mert a betegség 20 millió embert vont ki a forgalomból, olyanokat, akik ráadásul nem kapcsolgattak 60 wattos izzókat, nem használtak mikrót, és ha néha mosogattak is, azt semmiképp se mosogatógéppel tették. Mert nem volt nekik.
 
A spanyolnátha a XX. század elején elérte azt, amit a bubópestis több száz év alatt se tudott: valamivel több mint egy év alatt már óránként 9000 megawatt hőt spórolt 30 millió ember kiiktatásával, illetve ennél lényegesen többet, hiszen minden emberhez a középkorinál jóval több járulékos globális felmelegedés tartozott a különböző elektromos kütyük használata miatt. A hullák pedig nem nagyon élnek az ilyenekkel.
 
Napjainkban a madárinfluenza még több emberhőt takaríthatna meg - mivel nagy népsűrűség esetén nagyobb a fertőzés veszélye is - azonban megkockáztatom: az általunk kibocsátott testhőmérséklet klímaváltozást előidéző hatása már elhanyagolható az általunk használt készülékek klímaváltozást előidéző hatásaihoz képest.
 
Lehet, persze kormánypropagandával globálisan felmelegíteni, és energiatakarékos kompakt fénycsövek használatára biztatni, meg csöpögő csapok veszélyeire felhívni az emberiség figyelmét. 
 
De ugye nem képzeli bárki is, hogy a homo sapiens hungaricus egy olyan időszakban, amikor komolyan felvetődik a nyakkendőjárulék bevezetésének kérdése, a tévéreklám láttán rohan majd fejvesztve, és zárja el a csapot? Nem, a csapot már rég leszerelte, vagy ha nem, hát lavór van alatta. De nem ám holmi környezet-tudatosságból, lófaszt: csak és kizárólag a vízdíj mérséklése érdekében. És ez a legtöbb, ami környezet-tudatosság terén elvárható tőle.
  
Cinikus a kormányunk, én miért ne legyek az: ha egy ember halála a XXI. században nem csak óránként 300 wattnak megfelelő globális felmelegedést takarít meg, hanem annál lényegesen többet, tessék már nyugton maradni, és kivárni ezt a kis időt, ami a legközelebbi járvány kitöréséig még hátravan!

7 komment · 1 trackback

Címkék: globális felmelegedés klímaváltozás föld napja járvány madárinfluenza pestis spanyolnátha


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr95438849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: xl dog harness 2017.12.07. 11:04:57

Top 5 díszletdramaturgiai zenekari tag, featuring - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2008.04.24. 09:43:22

>egy átlag felnőtt egy óra alatt mintegy 300 watt hőt bocsát ki magából.
-Ez hülyeség, kérem. A Watt az energia/idő, azaz teljesítmény mértékegység. Egy óra alatt az 300Wh.

Amúgy az ember hőtermelése 80W ha ül, és 1kW felett is lehet ha intenzíven mozog. Kerékpározás közben pl. 300W csak a kerékpárnak átadoott energia, a hőveszteség (izzadás, kimelegedés) ezen felül van.

casper 2008.04.24. 09:54:53

Igen, én is akartam írni. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy pl. egy autó 80 km/h-s sebességgel halad egy óra alatt.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.04.24. 10:12:55

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy mennyi CO2-t termel egy ember egy nap, és mennyit egy kocsi mondjuk 100 km-en? Csak az összehasonlítás végett érdekelne, köszi előre is.

blogout · http://blogout.blog.hu 2008.04.24. 11:32:15

csavarhúzós, casper: nincs köztünk vita, egyértelmű, hogy a poszt sarkít, már csak azért is, mivel a pestisjárvány távolról sem egy év alatt futott végig Európában: újra és újra felbukkant bizonyos időközönként. Egyértelmű, hogy ezalatt születtek emberek, tehát volt utánpótlás. Mindazonáltal, minél gyorsabban pusztít egy járvány, annál kisebb esély van a "kiesettek" pótlására. Jó eséllyel, a következő járványok az ember interkontinentális helyváltoztató mozgásának fejlettsége és sebessége miatt egyre inkább ilyen lesz.

FoLib · http://friendofliberty.freeblog.hu 2008.04.24. 14:30:04

A megoldás: kinyírni mindenkit! Az eredmény: globális lehülés.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu/ 2008.04.24. 18:39:52

az igaz, hogy nem a te testhőmérsékleted miatt van melegedés, de ha kurva sokan megdöglenek az új TBC-től például (nem vicc Mo.-n is van mar ilyen beteg) akkor majd nem megy annyi autó, meg mikró, és nem lesz akkor fogyasztás egy csomó erőművet bezárnak majd...

Maky 2008.04.25. 23:11:09

Autó CO2 termelése helyett legyen inkább csak kipufogógáz, mindennel együtt amit tartalmaz.

Egy 1200 cm3-es autó 4000-es fordulatszámon (4000 főtengelyfordulat/perc, de csak minden 4. fordulat jár kipufogással) 1 óra alatt:

1,2liter*4000/4*60=72000 liter azaz 72 köbméter kipufogógáz.

Egy óra autókázás tehát 50-100 köbméternyi kipufogógázt termel.
Kb 1 milliárd autó van...
A repülőgépek pedig az összes CO2 kibocsátás 12%-árt felelősök...
süti beállítások módosítása