HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.05.07. 09:06 blogout

Országok, amelyek tesznek rá

A Freedom House kiadta a világ legelnyomóbb rezsimjeit tartalmazó beszt-of albumot, de vajon mely országok szerepelnének azon a listán, ami azokat az államokat sorolná fel, amelyek leginkább szarnak a dolgokra - akár még egy járvány idején is. Franciaország mindenképp rajta lenne.
 
Meg Oroszország. Amikor az 1820-as években a kolera végigsöpört az ország ázsia felőli részén, a hatóságok nagy ívben tettek rá, és sehol nem vezettek be karantént. A járvány akadálytalanul eljutott Szentpétervárra, de még ekkor se történt semmilyen intézkedés. Aztán 1830-ban a betegség elérte Oroszország középső részét, az orosz magasságosságok csak ekkor kezdték kapizsgálni, mi történt, és hirtelen mindenhol brutális eszközökkel bevezették a karantént. Ekkor azonban már késő volt, mivel addigra már az összes nagyobb város lakosságát megfertőzte a betegség.
 
India. A pestisjárvány 1896 nyarán tört ki Bombayben, a hatóságok első, természetes reakciója az volt, hogy mindent letagadtak. A város vezetői biztosították a helyi lakosságot és a nemzetközi szervezeteket arról, hogy a betegség nem ám valódi bubópestis, hanem csupán bubókkal, kelésekkel járó láz. Bombaynek ugyanis jól fejlett kereskedelmi kapcsolata volt a Nyugattal, amit nem akart csupán egy járvány miatt kockára tenni. Aztán a betegség megjelent Hong Kongban is. És máshol is.
 
Franciaország. 1983-től kezdve a legtöbb ország HIV-tesztet végzett a véradók által szolgáltatott véren, de voltak kivételek. 1992-ben egy párizsi perben négy minisztert és tanácsadóikat azzal vádolták, hogy hagyták, hogy fertőzött vérrel történjenek a vérátömlesztések 1983 - amikor a veszély látható volt, és 1985 között. Több mint kétezren, akik mintegy fele haemofíliás volt, kapták meg a vírust a miniszterek tétlenkedése miatt.
 
[A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, és szabadon folytatható.]
 

1 komment

Címkék: franciaország india oroszország aids pestis kolera freedom house


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr51457865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő 2008.06.26. 00:10:38

Nem lesz több bejegyzés????
süti beállítások módosítása