HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.04.17. 08:27 blogout

Hivatalosan is emberről-emberre terjed a madárinfluenza

Hivatalosan is megerősítette a WHO (World Health Organisation) az első esetet, amikor a madárinfluenza emberről-emberre terjedt, és ami egyébként rögtön három-az-egyben akció is volt: egy kisebb családdal végzett a H5N1 északnyugat Pakisztánban. Az aggasztóbb az, hogy mindezt 2008. április 3-án ismerték el, pedig tavaly novemberben történt. Mondani sem kell: természetesen, "a szükséges lépéseket megtették".

A WHO szerint egy baromfitelepen dolgozó peshawari munkás adta tovább a betegséget családtagjainak. A férfi 2007. október 29-én került kórházba madárinfluenzás tünetekkel. Ő egyébként most köszöni jól van, azóta teljesen felépült.
Nem így idősebb bátyja, akit november 12-én szállítottak hasonló tünetekkel kórházba, azonban egy héttel később meghalt.
November 21-én ugyanazon munkás további két testvére is megfertőzödött a madárinfluenzával, egyikük november 28-án meghalt, míg a másik rendbe jött.
A baromfitelepen dolgozó munkáson kívül a családból senki se került közvetlen kapcsolatba beteg vagy elpusztult háziszárnyasokkal.
A három testvérből vett mintán elvégzett genetikai elemzésekre a WHO egyiptomi és Egyesült Államokbeli laboratóriumaiban került sor, ahol bizonyságot nyert, hogy a vírus valóban emberről-emberre terjedt.
Korábban is voltak már "gyanús esetek", ezeknél azonban nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a családtagok egymástól fertőződtek meg, mivel mindegyikük baromfitenyésztéssel foglalkozott. Nagyjából ugyanekkor - 2007. végén - egy madárinfluenzával fertőzött fiú adta tovább apjának a betegséget Kína észak-keleti tartományában, ott azonban megpróbálták menteni a menthetőt: az nem is úgy volt, az apa a súlyos beteg testváladékával való intenzív érintkezés során kapta el a vírust, ráadásul, a kórházban.
A vírus tehát már nemcsak madárról-emberre, hanem emberről-emberre is terjed. Hivatalosan is. A pakisztáni eset tanulsága több mint elgondolkodtató. December, január, február, március: négy hónap telt el, amíg tudatták mindezt, ennyi idő alatt azonban a szintén madaraktól származó spanyolnátha 1918-ban már egész Európát végigfertőzte. A fentiek alapján joggal feltételezhető, hogy a márciusban történt eseteket júliusban hozzák majd nyilvánosságra. Vagy nem.
A pekingi olimpia ugyanis augusztus 8-án kezdődik.

Szólj hozzá!

Címkék: kína pakisztán h5n1 madárinfluenza pekingi olimpia spanyolnátha


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr56429405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása