HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.04.16. 11:57 blogout

Antal Imre, a zombi

 

A középkori ember számára kifejezetten perverznek tűnhet az, ami mostanában Antal Imrével történik. A halálát leszámítva. Ő ugyanis jelenleg egy zombi, egy élőhalott, mivel halála után is kísért a különböző emlékműsorokban. És itt nem csak arról van szó, hogy a középkorban ismeretlen volt a kép- és hangrögzítés. Hanem arról, hogy az elhunyt kapjon koporsót, mély sírgödröt, fejfát, sok-sok földet, és lehetőleg egy nehéz követ is az egész tetejére. És mindezt miért? Hogy vissza ne térjen.

A pestisjárvány idején ugyanis az elföldelt halottak közül többen visszatértek még pár órára nosztalgiázni az élők közé a gyászoló hozzátartozók legnagyobb rémületére, ami érthető, hiszen az élőktől való félelemnél csak az élőholtaktól való félelem lehet nagyobb. 

Ma már tudjuk: a bubópestis utolsó előtti stádiuma sok áldozatnál kómával járt. A középkori orvoslás módszereivel képtelenség volt ezt megkülönböztetni a biológiai haláltól. Hiába fordították az akkori kuruzslók fülüket a delikvens mellkasára, csak nem hallották a szívhangot, vagy hiába tartottak a szája elé tükröt, az csak nem akart bepárásodni. A halottnak vélt embert így eltemették, de akkoriban csak úgy, tessék-lássék a föld alá kaparták, ami nem csoda, mivel sokan haltak.

Erről aztán pánikszerű sebességgel áttértek a mélyebb sírok és a fejfák alkalmazására, aminek hegyes végével a biztonság kedvéért még át is döfték az elhunytat: megelőzendő az eltemetett - és a betegség jellege miatt nem épp szalonképes állapotban lévő - hozzátartozóik esetleges posztmortem családlátogatását.

A jelenkor embere számára az tűnhet perverznek, ahogy a bulvármédia a nézettségi és olvasottsági mutatók tuningolása érdekében Antal Imre halálát már jó előre beharangozta: minden kétséget kizáróan várható volt, hogy hamarosan meg fog halni. Most viszont az várható, hogy a jobb nézettségi és olvasottsági mutatók érdekében ugyanezeken a csatornákon és újságokban még egy ideig kísérteni fog köztünk.

Ami elég skizofrén helyzet, hiszen aki már életében halottnak hitt egy embert, az ilyenkor inkább temessen, és minimum elvárható tőle, hogy ne működjön közre az elhunyt visszahozásában. Mégha csak a filmarchívumból is történik mindez.

Számukra legyen elég ennyi: Antal Imre, élt 73 évet, nyugodjon békében.

 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr11428070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doris · http://doris.blog.hu 2008.04.16. 13:47:55

Jaj, de jó...nagyon jól összehoztad a párhuzamot, meg az egészet. Nagyon tetszik.
De sajna nem fog a kérésed meghallgatásra találni. Nagy pénz van még ebben a történetben.

FoLib · http://friendofliberty.freeblog.hu 2008.04.16. 19:55:04

Most akkor valakinek át kellene szúrnia egy karóval mindenki Imruskájának a szívét? :)

Sok lesz! 2008.04.16. 22:30:22

Aha, értem! Ti most nagyon jópofának és viccesnek gondoljátok magatokat. Hm...A helyzet ellenben úgy néz ki, hogy TI vagytok azok, akik felszínen tartjátok a sztorit, ráadásul a lehető legparasztabb, undorító féreg módon! Azért, mert az neten nem látszik a arcod, attól még embernek kéne maradni! Nem egy dilettáns idiótának. Antal Imre jó ember volt, szerettük...mert "ismertük". Ti nem ismertétek...

protect 2008.04.17. 08:02:18

Hm, hát igen. szánalmas hogy egy ismert ember halálából is milyen sokan képesek (anyagi, erkölcsi) hasznot húzni. A sajtó, tv.. és persze a netes média is. Mit lehet még erről írni? Mindent leírtak már amit lehetett.
Na most ezzel bekerülni egy blog ajánlóba. Hajrá..

danmoriarty 2008.04.17. 08:40:35

A halála előtti cirkuszt nem kéne összekeverni a televíziós megemlékezéssel. Amit írtál zagyva és rosszindulatú.

a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.04.17. 09:39:09

Kurvaanyád hogy van? Forog a sírjában? Verj át egy karót a szívén, nehogy visszajöjjön... Ugyanolyan szarházi tetű vagy, mint a médiában Antal Imre nevéből pénztcsinálni próbáló élőlények.

lordblog 2008.04.17. 10:57:40

Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy az
emberek egy része már teljesen elvesztette a józan ítélőképességét. Nem képesek átfogóan gondolkodni, mások érzésvilágát megérteni, csak a saját "becsípődött" ítéleteit szajkózzák!
Nem kell félned Kedves Bloggíró, rólad nem fognak emlékműsorokat sugározni majd ha rádtették a Jó Nehéz Követ!

Nyomasek Bobó 2008.04.17. 18:48:31

Keso oszi langyos para
Raszallt szegeny nagypapara...

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu/ 2008.04.18. 17:58:56

A szerző úgy értette, hogy elhunyt, nyugodjék békében, és mindenki hagyja békén. Amíg élt, addig kellett volna foglalkozni vele...
nagy még a sötétség...

floorwalker 2008.04.18. 20:11:50

:)) szövegértésből elégtelen :D
nekem is ez volt az érzésem, az még oké, hogy címlap stb ennyit érdemelt, de az, hogy miért csak most, élete utolsó évében foglalkoztak vele, számomra is érthetetlen... bezzeg amikor kirúgták az mtvből, senki sem fogta meg a kezét. Bár nem ismertem, talán maga is elutasított ezt-azt. Mindenesetre értelmes és szerény embernek tűnik. Azt hiszem, jó ember volt. Igen, meghalt. Tényleg nem kellene (egyéb helyeken, mert itt nem ezt történt észlények) még le is döfni.

megas 2008.04.20. 22:19:40

Túl spiláztátok, miért ne lehetne "kísértet" aki kísért, szerintem neki ez a legnagyobb öröme lenne, ha látná, hogy az emberek mindig szívesen szórakoznak a poénjain...egyébként a bulvár sajtótól számonkérni azt, amiért hívatott (segítek: a szencáció hajhászás)..elég naivság!
Ők azért vannak, hogy mindent felkapjanak, de a Te dolgod, hogy mit veszel vagy fogadsz be!
Inkább beszéljünk Imiről az kellemsebb!
süti beállítások módosítása