HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.05.05. 09:20 blogout

Ki véd meg a környezetvédőktől?

Mielőtt összekevernék a sötétzöldek, és önmaguk legitimizálását látnák benne: Amerikában a légitársaságok jó része ma nem környezetvédelmi okokból hajtja kevésbé repülőgépeit, hanem kizárólag üzemanyag-takarékosságból. Az, hogy így mellesleg környezetkímélőbbek is lettek, igaz. De a helyzet az, hogy a környezetvédelmi aktivizmus nevű pótcselekvés csak azért nem létezett a XX. század elején, mivel a Greenpeace aktivistákon már azelőtt mozgó célpontra lövöldözést gyakoroltak volna szabadidejükben a katonák, mielőtt egyáltalán eszükbe juthatott volna egy szúnyoglárvához láncolni magukat. A maláriának ugyanis akkoriban nem volt ellenszere, azt leszámítva, hogy egy Nobel-díjas orvos tanácsára a tavakba a 20. század elején olajat locsoltak a szúnyoglárvák likvidálására. A tény az, hogy a tavak olajozása működött, a kinin viszont nem.
 
"Maláriára kinint", ez olyan volt, mint manapság az Aspirin, csak sokkal rosszabb: vegyél be belőle egy-két adagot, aztán csak elmúlik tőle. A probléma az volt, hogy sok esetben nem múlt el. Az I. világháború során a németek Kelet-Afrikában például sikertelenül diktálták embereikbe a kinint, de az ellenfél táboraiban se volt jobb a helyzet: a Makedóniában szolgáló brit tisztek például jelezték, hogy a kinin ellenére katonáik sorra megbetegedtek. Ráadásul, mellékhatása sok esetben hányinger volt, ami miatt a frontokon önszántukból semmiképp sem, maximum parancsra voltak hajlandók a napi fejadag bevételére a katonák.
 
Bár Ronald Ross még 1898-ban bebizonyította, hogy a maláriát az Anopheles szúnyog terjeszti - ezért 1902-ben Nobel-díjat kapott -, majd mások is igazolták, hogy a moszkitók megfertőzödnek, miután egy maláriában szenvedő ember véréből táplálkoznak, a betegségnek nem volt igazi ellenszere. Ross doktor ezért szúnyogkommandók bevezetését javasolta, melyek a lárvák lakhelyéül szolgáló állóvizek elvezetésével, lárvaevő halak telepítésével, valamint igen: az állóvízek, tavak felszínének olajjal történő elárasztásával foglalatoskodtak volna. Valahol ötletét egyszerűen nem lehetett kivitelezni, ilyen volt például Nyugat-Afrika, ahol rengeteg állóvíz volt.
 
Máshol viszont lehetett. Többek között Rio de Janeiro környékén a Rockefeller Alapítvány támogatásával buzgón csapolták a mocsaras területeket, a maradékhoz pedig az olajipari mágnás által kitermelt alapítvány pénze és olaja szolgáltatta az egyedüli megoldást a moszkitók szaporodó-helyeinek likvidálására. Nem is minden siker nélkül: figyelemre méltó csökkenést értek el a maláriás megbetegedések számában.
 
A II. Világháborúban aztán már széles körben elérhető volt a penicillin, ami a malárián kívül számos más fertőző betegség gyógyítását egy csapásra megoldotta. Ez szükségtelenné tette a tavak további olajozását, mivel hatékony alternatívának bizonyult.
A környezetvédő aktivistákkal manapság egyébként éppen az a legnagyobb baj, hogy alternatívát ritkán szállítanak akcióik mellé. Hatékonyat pedig még ritkábban.
 

2 komment · 1 trackback

Címkék: olaj környezetvédelem malária greenpeace aktivista


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr40451876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cheap ray ban sunglasses 2018.06.04. 19:19:00

A haj a fontos, nem az ész! - Yeah! Oh, Yeah!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FoLib · http://friendofliberty.freeblog.hu 2008.05.10. 22:11:44

Hogy ki véd meg a környezetvédőktől? A kérdés nyilván költői. Senki, a kurva életbe. Kibasznak mindenkivel, saját magukkal is, ez nyilvánvaló. Zöld energia, mi? Lófaszt! Atom rulez!

floorwalker 2008.05.10. 22:49:30

én sem zöldülök be ettől a ne tedd ezt ez bűnös hittérítőket megszégyenítő akcióktól. Majd ha komplex, és a mai kor kihívásait és igényeit is szem előtt tartó elképzelések születnek, akkor melléjük állok. Pl múltkori Park akció...póló fotó örülés egymásnak, biztos hogy ettől lesz több növény BP-n? vagy attól h kevesebb aszfaltterírést és több ültetést harcolnának ki? hány hektár szélerőmű és/vagy napkollektor fedezné paks termelését? and so on...
süti beállítások módosítása