HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.04.26. 09:12 blogout

Húszéves magyar prosti cáfolja a szifilisz újvilági eredetét

Egy középkori magyar prosti még ma is kavar, ezúttal szegedi régészeknek okozott örömöt. A szakma eddig Kolombusz Újvilágból visszatérő embereit gyanúsította a betegség importjával, most azonban mégis tisztázhatják őket: korántsem biztos, hogy az új kontinens meghódítása merev fasszal történt.
 
A hipotézis alapja az volt, hogy 1492-nél régebbi európai csontvázakban mindeddig nem találtak szifiliszre utaló elváltozásokat, Amerikában viszont igen. A húszéves Judit azonban mindezt cáfolja: koponyájában, és egy másik, negyven év körüli nő lábszárcsontjában a betegségre utaló jellegzetes lyukakat találtak. Na igen, a szifilisz távolról sem fájdalommentes.
 
Magyarországra az eddigi elmélet szerint 1499-ben hatolt be a szifilisz nagy viháncolások közepette, a most előkerült leletek azonban azt bizonyítják, hogy a két nő 1420 és 1470 között már halott volt.
 
A szifilisz tehát feltehetően az Ó- és az Újvilágban egyaránt létezett, utóbbiban azonban egy magasabb verziószámú, az európai ember számára durvább, vírusos fejlesztés terjedt el. És, hogy mi következik mindebből?
 
Azonkívül, hogy akik eddig úgy vélték, Európából távolról se Kolombusz érkezett elsőként Amerikába, most valószínűleg többen magukhoz nyúlnak, csak remélni lehet, hogy Koltai Róbert nem egy új filmje bemutatójára készül.
 
A "Megy a gőzös" című film bemutatója előtt ugyanis a barcikai ősanya leletétől volt hangos a magyar sajtó komolyabbik fele is, ami, mint utóbb kiderült, a médiakampány része volt.
 
Ha ez a mostani szegedi felfedezés valódi, a korábban csúnyán póruljárt sajtó most vélhetően nagyokat fog hallgatni róla. Ugyanis nem csak a szifilisznek vannak évek múlva is látható következményei.
 

Szólj hozzá!

Címkék: koltai róbert szeged prosti megy a gőzös szifilisz


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr77442699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása