HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.05.02. 11:42 blogout

Budapestis

Egy fél város a pestisről elnevezve: komoly elszántságra van tehát szükség az angol anyanyelvűek körében ahhoz, hogy Közép-Európában üssenek el egy hosszú hétvégét. Nincs mit tenni: a térség fővárosainak angol neveit szándékosan se lehetett volna jobban elbaszni. És akkor még nem találkoztak az itt lakókkal.
 
Az, hogy Budapestre egyáltalán jönnek turisták, csak azért lehetséges, mert a konkurens Prága angol neve se sokkal vidámabb. Prága angol nevét - "Prague" - például csak egy betű választja el a pestisjárványtól. Az ugyanis angolul "plague".
 
Aki ettől megrettenve más célállomás után kutatva tovább keresgél a térképen, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb rá ne bukkanjon Budapestre, aminek viszont második, földrajzilag a Duna keleti partján elterülő része konkrétan pestist jelent. A helyzet vidámságát már csak az fokozhatja, ha az illető a Paulay Ede utcai Pest Hotelben száll meg, aminek hallatán leginkább egy horror-élményparkra gondolhatna a jámbor angolszász turista. Hiszen a Pestis Hotelben minimum elvárható, hogy patkányok rohangáljanak a szobákban, a levegő illatosítását pedig valószínűleg bomló hullákra bízta a névadásban mindenképp nagy körültekintéssel eljáró menedzsment.
 
És akkor angol anyanyelvű nekrofilunk még csak el sem jutott a magyar fővárosba.  Kézenfekvőnek tűnik tehát valamelyik Malév-járat, aminek első három betűje mindent jelent angolul, csak jót nem. Hiszen "malnutrition" alultápláltságot, "maladaptive" rosszul alkalmazkodót, "malfunctioning" nem működőt jelent. És persze, betegségektől sem mentes: például itt a "malaria" esete, ami egyébként rossz levegőt jelent.
A hab a tortán a Malév utolsó két betűje, ami jellegzetes orosz asszociációkat birizgál a finom angol fülben, elég csak a Tupoljevre gondolni.
 
A fenti előzmények után milyen elvárásokkal léphetnek ki az angol anyanyelvűek a Ferihegyi repülőtérről az olyan emberek közé, akik pestist jelentő városaikban élnek, és Malév a nemzeti légitársaságuk? Persze, sokszor talán nem is olyan nagy baj, hogy már túlestek az alapozáson. Az ezt követő sorozatos lenyúlások így nem tűnnek olyan súlyosnak, hiszen legalább a pestist, vagy a maláriát nem kapták el. Ennek is lehet örülni az utazás végén.

1 komment

Címkék: budapest prága névadás malév pestis malária


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr96450881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.02. 17:38:50

Egy kicsit erőltetett ez a filologizálás.
süti beállítások módosítása