HTML

Pest

Erősen fertőző gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

2008.04.20. 11:11 blogout

Tisztelegj!

Április 17-én ismét lezuhant egy MIG-29-es vadászgép, a típus 2010-es kivonásáig még tizennégyet kell tönkretenni. A hadseregnek azonban nem csak ezt, hanem kedvenc forradalmaink leverését, a járványok egy részét és nemzeti hőseinket is köszönhetjük. Meg a blogolást, az internetet és a GPS-t. És nem utolsósorban a kórbonctant. (I. rész)

Az, ahogy jelenleg tekintünk a betegségekre a kórboncolással kezdett kialakulni, ami a 18. században csak fokozatosan terjedt el. Bár 1761-ben egy bizonyos Giovanni Battista Morgagni nevű páduai professzor nyolcvan éves korában látta elérkezettnek az időt arra, hogy közel 700 megboldogult ex-páciense boncolása alapján egy esettanulmányokkal megspékelt vaskos "best of"-albumot adjon ki, igazából nem sok vizet zavart. A különböző kórságok szervekre gyakorolt hatásait bemutató művének jó fogadtatása volt, 1769-ben angolra, valamint 1774-ben németre is lefordították, ennek ellenére a kontinentális Európában csak kevesen foglalkoztak kórbonctannal.

Ebbe a punnyadt hullaszagba robbantak be a britek. Nincs mit szépíteni rajta: Angliában szerettek boncolni, ami nem csoda: a rossz idő inkább beltéri programoknak kedvez. Eleinte csak mintegy féltucat orvos tunkolta a betegségek ismertetőjegyeiért a halottakat, de ők is leginkább csak illegálisan beszerzett hullákon bontakozhattak ki, nem utolsósorban azért, mert törvény tiltotta a boncolást. A törvényalkotás helyétől távolabb, a gyarmatokon a hadseregnél és a haditengerészetnél tevékenykedő kollégáik azonban egyenesen a bőség zavarával küzdöttek. Ha itt egy katona vagy tengerész meghalt, semmi se akadályozhatta meg, hogy egy hiperaktív sebész bele ne avatkozzon a táplálékláncba, és a férgek előtt egy időre ki ne sajátítsa magának a hullát. Az olyan nemzetközi konfliktusok, mint amilyen a Hétéves háború (1756-63) is volt, rengeteg lehetőséget teremtettek a láz, a skorbut és a vérhas hatásainak tanulmányozására. Boncoltak is rendesen, a tapasztaltak miatt a brit orvosok betegségekhez való viszonyulása is megváltozott, ami hamarosan a gyakorlatban is megmutatkozott. (folyt. köv.)

1 komment

Címkék: brit mig 29 kórbonctan giovanni battista morgagni


A bejegyzés trackback címe:

https://blogout.blog.hu/api/trackback/id/tr98432474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása